Barn-
och
Fritidsprogrammet
Bygg-
och
Anläggningsprogrammet
Ekonomiprogrammet
El-
och
Energiprogrammet
Handels-
och
Administrationsprogrammet
Hantverksprogrammet
Hotell-
och
Turismprogrammet
Humanistiska
programmet
Industritekniska
programmet
Restaurang-
och
Livsmedelsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Vård-
och
Omsorgsprogrammet
|
Restaurang-
och livsmedelsprogrammet
Alexandra Johansson, Nadja Landstedt Rais, Oscar Direll
och August Nilsson förbereder julbordet i Saluhallen.
RL
– ett yrkesförberedande program
Känner du för
att arbeta som kock, eller servitör efter gymnasiet? välj då
den bästa linjen, det vill säga Restaurang och livsmedelsprogrammet!
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig
det mesta som har med mat och livsmedel att göra. Du får också
gå kurser som Service och Bemötande som är en kurs som
visar hur man ska bete sig mot kunder och göra servicen så
bra som möjligt. Du kommer att läsa de kurser som man måste
ha med sig, alltså Svenska, Matematik, Engelska mm.
-Köket är uppdelat
i två olika delar, kallkök och varmkök. I kallköket
gör man förrätter och efterrätter medan i varmköket
gör man de varma rätterna.
Du kommer få att testa på service i skolans egen matsal och
ta emot kunderna, ta upp deras beställning och sedan servera dom
med ett leende på läpparna. Alltså får du lära
dig grunderna för service och för köket från första
början. Ni kommer att bli indelade i olika grupper, beroende på
hur många ni blir i klassen, och då ni kommer vara på
olika ställen i en 4-veckors period då ni har karaktärsämne.
Där får en grupp vara i köket, både i varm- och
kallköket. Den andra gruppen får vara i serveringen och ta
hand om gästerna när ni har restaurangen öppen, berättar
Agnes Merell RL11
- Det finns många
fördelar med att gå på RL. Det är t.ex.
lätt att få sommarjobb, bra praktikplatser, man lär sig
vett och etikett, jobba praktiskt och servera/laga mat åt gäster.
Om man tjänar ihop tillräckligt med pengar så får
man åka på en utlandsresa i trean. En annan bra sak är
att vi har våran egen lilla skola mitt i stan, Saluhallen.
Det är inte jättemycket plugg utan det är mer praktiskt
arbete. Man får stå två till tre dagar i köket,
berättar eleverna.
- Sköter man sig bra i köket och skolan så har man chansen
att få en riktigt fin praktikplats på en herrgård eller
dylikt och det är en bra merit inför framtiden. Praktiserar
gör man sammanlagt i 16 veckor. 8 veckor i årskurs 2 och 8
veckor i årskurs 3, säger David Holmberg i RL11.
Text:
Emma Lundgren MP09
Foto:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Framtiden
och fördelar med programmet
|
Resturang-och
livsmedel är ett yrkesförberedande program, du
behöver alltså inte plugga vidare om du inte vill. Du
lär dig mycket på programmet, du får både
arbeta i kallkök och varmkök, även i serveringen.
I kallköket lär du dig allt från att baka småkakor
till att göra stora glasstårtor, i varmköket får
du lära dig allt ifrån att laga soppor till att lägga
upp maten på ett snyggt sätt.
I serveringen får du lära dig om dukning, servering,
och mycket namn på bestick och glas, berättar Linn Bäckmark.
Självklart
är man inte bara i köket och har roligt, du läser
även alla obligatoriska kurser som finns på gymnasiet,
säger Alexander Roth. Under det tredje året finslipar
du ditt arbetskunnande. Du får även göra egna guidningar
och ansvarar för att gästerna får den service de
betalar för. Du har också chansen att starta ett eget
företag under ditt sista år.
Efter din utbildning kan du vara redo för att utveckla dina
kunskaper på olika högskolor, folkhögskolor och
yrkeshögskolor. Men du måste välja till svenska
2 och svenska 3 för att få behörighet att börja
på dessa skolor efter din gymnasietid. Man måste inte
gå på dessa skolor, utan du kan börja jobba direkt
om du vill det, du har med andra ord en färdig utbildning när
du har gått klart programmet.
|
Agnes
Merrel på väg
ut till gästerna.
|
|
Text:Dennis
Johansson MP09
Foto:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Smaka på
Tjust
Har
du funderingar kring restauranglivet? Eller har du frågor om världens
alla livsmedel? Ja då är restaurang och livsmedel rätt
val för dig. Ett bra val om du tilltalas av variationer mellan praktik
och teori.
|
En av
de många aktiviteter som sker på Restaurang-
och livsmedel är en händelserik aktivitet som kallas ”Smaka
på Tjust” som utförts under många år.
Förutom mat står både konst och hantverk sätts
i centrum.
Under dagen var
restaurangen öppen för folk att besöka och
provsmaka deras mat, i detta fall varmrätter. Men klassen är
stor och alla står så klart inte och gör varmrätter,
utan också desserter. Service sattes på prov då
inga lärare deltog i evenemanget. Linn fick ta emot beställningar
och sköta betalningen själv. Marknadsstånden som
fanns utanför skolan var väl förberedda med bakverk
och andra ting som under en månads tid blivit inövade
för att nå perfektion och förhoppningsvis en god
rekommendation av köparen. |
Försäljning
av Strömmingsburgare på ”Smaka på Tjust”
På bilden från vänster Alexander Roth, Erik Larsson,
Anna Dahlqvist och Sabina Rosengren.
|
|
En av anledningarna
till att detta evenemang hålls av elever på Gymnasiet
är för att i trean kunna ta del av en studieresa som varje år
brukar hålla till utanför Sveriges gränser. Erik Larsson,
studerande på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, säger att
man inte ser resan som ett mål utan mer som en lättförtjänt
bonus.
Text:
John Widerström MP09
RL
– Min väg. Kanske även din?
Det är
mycket att hålla reda på inför ett julbord tycker Alexandra
Johansson och Helena Andersson
Tycker
du det är lätt med ditt gymnasieval? Kanske har du vetat vad
du vill bli sedan länge. Men för vissa är det svårt
och man har så mycket att välja emellan, men ändå
är det inget som tycks passa.
För mig
var det sistnämnda. Jag går nu på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
och det hade jag som en tanke frå början. Men ändå
så valde jag efter kompisarna och i tron att Samhällsprogrammet
var bättre. Men det var för mycket plugg. Där hatade jag
att gå till skolan och fick inget gjort, till RL längtar jag
och det är sjukt kul! Det är det bästa val jag gjort.
|
Här
lär man sig jättemycket men med ett lugnt tempo
och med mer trevliga och roliga lärare. Eftersom vi är
en liten egen skola nere i stan så blir det närmare mellan
människorna och vi får även egen skolmat som är
mycket godare och bättre än uppe på gymnasiet.
Hur kan en vecka se ut på RL? Jo, måndag
- onsdag har vi vanliga lektioner. Vi har svenska, matte, engelska,
idrott och våra karaktärsämnen under detta år
är hygien, livsmedel och service och bemötande. På
torsdagseftermiddagen är vi i köket och har oftast förberedelser
inför öppningen av restaurangen på fredagen då
vi är där hela dagen, 8.20-14-30!
Hur en dag i köket ser ut varierar men de
som serverar bemöter kunderna och tar deras beställningar,
bär ut mat och tar betalt – så som det ska gå
till. Hur man serverar på rätt sätt lär vi
oss så klart! De i köket lagar förrätt, varmrätt
och dessert efter dagens meny. Vi lägger upp maten fint på
tallrikarna och ’’servar’’ servicen.
|
Brödet
fixar Oscar Direll. |
|
Efter
tre år är du klar för att kunna gå ut i
yrkeslivet och börja jobba! Men
vad kan man jobba med då? Jo, självklart som kock eller inom
servering och du kan jobba överallt i världen.
Du är
alltså inte fast här i Sverige om du drömmer dig utomlands!
Men
du kan även välja att studera vidare på högskola.
Men då måste man läsa till tre kurser men dom kan man
välja till som individuellt val eller utökade kurser. Så
på detta program har du många möjligheter.
Skolämnena
blandas med det praktiska i köket, i serveringen och kunskapen
om allt som hör därtill! Jag har bara gått några
veckor än så länge men vi har redan varit mycket i köket
och haft försäljning av våra produkter och en matsal full
av gäster som varit och ätit. Hädanefter har vi Restaurangen
öppen för allmänheten en gång i veckan. Vi är
tre grupper som byts om att ha hand om servering, varm- och kallkök.
Det är det som är så bra, att man direkt slussas in i
verkligheten med gäster och service. Det är inte vanligt skolarbete,
man känner sig mer vuxen. Överskottet av försäljning
och all dricks vi får går direkt ner i vår klasskassa
som vi ska ha till en studieresa i trean, how nice?!
Allt
händer med högt tempo och med mycket samarbete. Man
får hänga med och göra allt så bra man kan! Men
om ni inte är stresståliga och redo att arbeta hårt ska
man nog söka något annat, för inom restaurangbranschen
är det hårda tider och arbetet är inte alltid det lättaste!
För
mig handlar gymnasiet om att växa upp, lära känna
nya människor och hitta sin väg i livet och det har jag gjort,
för RL är ett kul och lärorikt program. Så jag hoppas
ni väljer rätt och att många av er väljer RL. Om
ni är osäkra och inte vet vad ni vill bli, så tror jag
att RL är ett smart val!
Text:
Anna Dalqvist
Foto:
Hans Spåre, RoL-arkivbild
|
|