Barn- och
Fritidsprogrammet

Bygg- och
Anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och
Energiprogrammet

Handels- och
Administrationsprogrammet

Hantverksprogrammet

Hotell- och
Turismprogrammet

Humanistiska programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och
Livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vård- och
Omsorgsprogrammet

Humanistiska programmet

Att läsa språk är roligt tycker de här tjejerna på Humanistiska programmet. På bilden ser vi: Stina Winge, Tamyres de Paula, Malin Karlsson, Felicia Koffed, Emelie Sallermo och Tilda Kalle


Språkkunskaper gör det möjligt!

– Jag är nöjd med mitt val. Nu andra året så läser vi mer språk och har ingen samhällskunskap eller historia längre. Det är mycket roligare att ha fler språklektioner istället, säger Stina Winge som går på det Humanistiska programmet med inriktning språk. Om man är intresserad av språk så är det här det självklara gymnasievalet. Där läser man minst 400 poäng språk och får då både fördjupa sig i tidigare språkkunskaper och lära sig nya.

Det är mycket teori i kurserna, men all utbildning är inte i skolan. Tredje året brukar eleverna få resa till länder med anknytning till de språk de läser. De kan även få chansen att vara utbytesstudenter och få besök av elever från andra länder.Väljer man Humanistiska programmet ska man vara beredd på att tempot är högt. Man får jobba mycket i skolan, men även en del utanför skoltid.
Felicia tycker inte att det är några problem alls.
– För att läsa så mycket språk som man gör i det här programmet måste man ha ett stort intresse och vilja lära sig, annars blir det rörigt. Om man vill, så hinner man, säger hon.

"Efter tre år på Humanistiska programmet har man en bred behörighet till högskola och universitet.
Jag tycker att språk är en bra inriktning, man behöver inte veta vad man ska bli eftersom programmet ger många möjligheter till vidareutbildning."

Felicia Koffed SP10B.

Om drömmen är att jobba utomlands så är det Humanistiska programmet en bra grund att stå på. Det ger bra merit och öppnar många dörrar till arbete både på hemmaplan och utomlands.
– Jag vill jobba med språk och turism efter gymnasiet. Kanske vill jag gå en reseledarutbildning och sedan jobba inom turistbranschen utomlands, berättar Stina.
Tänk dig att slippa packa ner ett lexikon när du ska ut och resa, att inte behöva vara orolig för att inte bli förstådd och att slippa beställa helt fel maträtt på restaurangen.

Text: Lotta Angantyr och Emelie Thörn
Foto: Ashraf Isa