Barn- och
Fritidsprogrammet

Bygg- och
Anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och
Energiprogrammet

Handels- och
Administrationsprogrammet

Hantverksprogrammet

Hotell- och
Turismprogrammet

Humanistiska programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och
Livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vård- och
Omsorgsprogrammet

Ekonomiprogrammet


Här tar eleverna pluggmyset till en ny nivå. På bilden syns Lovisa Törnlöf, Lovisa Ahlstedt, Malin Andersson, Hanna Nilsson, Theodor Lönnefelt och Ludvig Ernstsson.

Bred och attraktiv utbildning.

Ett helt nytt program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i företagsekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv utbildning med möjlighet till både fortsatta studier på högskola/universitet och jobb efter studenten.
Ekonomiprogrammet handlar om hur företag och organisationer fungerar samt regler för företagare i dagens globaliserade kunskapsekonomi. Ekonomiprogrammet har två inriktningar:

Inriktningen Ekonomi ger kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. I åk tre får du starta ett UF-företag där du under handledning får driva ett företag under ett år.

Inriktningen Juridik ger kunskaper om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Inriktningen utvecklar elevernas förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.På båda inriktningarna kommer du att utveckla ett kritiskt tänkande, kreativ, kommunikativ och entreprenöriell förmåga samt att ta ansvar. Under åk tre får du möjlighet att oavsett inriktning få starta upp och driva ett UF- företag.

Ung företagsamhet, UF, är en organisation som ger Dig som elev chansen att få driva ett eget företag under ett läsår. Precis som ett riktigt företag så lägger du upp en affärsplan och skriver en bolagsordning. I slutet av läsåret, när man ska avveckla sitt företag , gör du bokslut och årsredovisning. Under ditt UF år får du ställa ut ditt företag på olika mässor. Alla som vill fortsätta att driva sitt företag efter gymnasiet kan göra det som ett riktigt företag.

Text John Widerström MP09
Foto Ashraf Isa MP09


Jakob Werme, en blivande ekonom

Under intervjun med Jakob Werme 16 år som går första året på Västerviks Gymnasium, fick jag svar på en rad frågor kring Ekonomiprogrammet. Jakob valde i årskurs nio att söka till Ekonomiprogrammet på Västerviks Gymnasium. Han ansåg att det var programmet som tilltalade honom mest. Övriga program var inte ett alternativ. Jakob siktar på en ljus framtid och har redan nu strukturerat upp en plan att rätta sig efter när hans gymnasietid upphör.

Jag frågar Jakob hur hans funderingar går efter de tre åren han har kvar i skolan. Han svarar snabbt och säger att han är inne på att studera juridik men att han säkert kommer att ändra sig under tidens gång.
- Trivseln i klassen och bland lärarna är en viktig del i ens gymnasietid, säger Jacob.
Han tycker att programmet och lärarkåren är bra. Jakob säger att han helt enkelt är mycket nöjd med sitt val.

Nu undrar jag förstås hur det kan tänkas vara att som elev studera på Ekonomiprogrammet. Jakob har en skön inställning, stress är inget han upplever där, möjligtvis inför något större prov eller liknande, men det har han ännu inte stött på. En normal mängd plugg tycker han är kanon då Jakob lägger mycket tid på sport. Men ansvarstagande då Jakob? Jo det förekommer hela tiden, men det tycker Jakob bara är roligt. Att få stå på egna ben, samt kunna framföra ett lyckat resultat är något Jakob bara tycker är kunskapsgivande.

"Ekonomiprogrammet är bäst"  

Text John Widerström MP09
Foto: Asraf Isa MP09


Kajsa vill jobba med ekonomi

Kajsa Albinsson är 16 och går sitt första år på ekonomiprogrammet här på Västerviks gymnasium. Jag ställde några frågor om varför hon valde just ekonomi och vad hon tycker om det.Kajsa säger att hon valde ekonomiprogrammet för att det verkade mest intressant och för att hon har tänkt jobba inom ekonomi i framtiden, kanske med marknadsföring eller något liknande.
- Men först måste jag ju plugga vidare, säger hon.

Klassen är bra och Kajsa trivs tillsammans med sina klasskamrater. Men med 32 elever i klassen är det svårt för lärarna att hinna med att hjälpa alla.
- Jag tycker att ekonomiprogrammets upplägg är bra men om jag ska nämna någon synpunkt så är det väl att jag skulle vilja gå direkt in på den inriktning jag valt istället för att prova på t.ex. juridik, för jag vet ju vad jag vill. Men jag är riktigt nöjd och jag känner att jag har valt rätt eftersom ekonomiprogrammet i det stora hela är riktigt bra, konstaterar Kajsa.

När det gäller studierna så tycker inte Kajsa att det är så stressigt.
- En stor del i ekonomiprogrammet är eget ansvar och det tycker jag bara är bra och roligt och man blir bra förberedd inför framtiden och det är ju en fördel, säger hon.

"Jag är riktigt nöjd"

Text Emma Lundgren MP09
Foto: Asraf Isa MP09


Motion Marketing UF


Bättre träning med ungt företag

En affärsidé, registrering, marknadsföring, budgetar, inköp, produktion, affärsplan, försäljning, mässor, årsredovisning, bolagsstämmor, och till slut: Svenska Mästerskapen i Ung Företagsamhet i Stockholm. Vårt mål. Vår vision. Det är hit vi ska komma.

”Vår affärsidé är att marknadsföra och sälja en diskret och ergonomisk träningshantel med fokus på design och kvalitet. Med den unika TrimGrip vill vi via utvalda återförsäljare nå den aktiva och trendmedvetna kunden som vill träna enkelt och effektivt.”

Motion Marketing UF består av Josefine Wittlock – VD, Hanna Nelson – ekonomiansvarig, Julia Werme – säljansvarig, Adam Wiberg – produktansvarig och Jakob Nachtweij – marknadsansvarig. Vi har redan satt igång vårt företag på allvar. Vårt uppdrag är att marknadsföra TrimGrip under året och se till att det blir det nya, trendiga sättet att träna år 2012. Vi har sålt in idén till butiken Ogräs som kommer att sälja dem med start i höst. Det kommer även att finnas möjlighet till att provträna med TrimGrip på gymmen Actic och Tjust Rehab i Västervik.

Genom kontakter fick Jakob idén från upphovsmannen Carl-Johan Medin som i början av 2000-talet kom på, tog fram och började sälja TrimGrip. Vårt gemensamma intresse för hälsa och träning gjorde att vi intresserade oss för produkten. Med ett par TrimGrip i händerna gör du träningen både effektivare och roligare. De är diskretare än gångstavar, bekvämare än viktmanschetter och smidigare än hantlar. TrimGrip finns i olika storlekar och vikter vilket betyder att hela familjen kan använda dem precis efter sina egna behov!

Blotta tanken på att starta upp ett eget företag kan tyckas oändligt tidskrävande och arbetsamt, men vi tycker istället att du ska se det som en möjlighet att skapa nya kontaktnät, få in lite praktik i ett annars väldigt teoretiskt skolsystem, och en chans att utvecklas som person. Trots att vi bara är i startfasen av företaget har vi redan fått känna på hur det är att arbeta under press, ställas inför utmaningar, men också ta oss över hinder på vägen och lyckas tillsammans. Dessutom får vi inte glömma att nämna allt det roliga vi har att se fram emot under året!

Vi hoppas kunna tänka tillbaka på det här UF-året som något lärorikt och roligt, när vi står uppe på scenen i Stockholm och tar emot vårt pris som bästa UF-företag i maj nästa vår.

Text : Hanne Nelson, Julia Werme, Josefine Wittlock, Jacob Nachweij, Adam Wiberg
Foto: Arkivbild UF